Over de duomobiel

De duomobiel is een totaal nieuw concept dat mensen met dementie opnieuw heel actief en op maat laat bewegen.

DUOMOBIEL HOUDT MIA IN BEWEGING

Wat kan je nog samen delen als je partner dementeert en niet
meer tot spreken in staat is? Aimé Houbracken ontwierp een
Duo-Mobiel: twee keer per dag ‘fietst’ hij samen met zijn vrouw
Mia. Al bijna vijf jaar lang. ‘Het doet haar zoveel deugd. En mij
ook.’

in De Standaard, 24 februari 2017.

De uitvinding

Toen Aimé in 2012 geconfronteerd werd met het feit dat zijn vrouw Mia in haar ziekteproces (Mia was Alzheimerpatiënte) niet langer kon rechtstaan, ging hij op zoek naar een manier om hieraan te verhelpen. Het antwoord van de kinesisten ‘aan huis’ was helder en eenvoudig: weer en meer kunnen bewegen. De bestaande manuele en elektrische pedalo’s vormden geen oplossing voor Mia, zo bleek vlug.

Dit was het begin van iets nieuws. Want heel veel zoeken en denken leidde tot de uitvinding van de duomobiel. Dit toestel is in al zijn eenvoud heel bijzonder. Het stelt mensen immers voor het eerst in staat om in duoverband te bewegen: Aimé nam Mia mee in de draaiende beweging die hij ontwikkelde met zijn armen én ook met zijn benen; hij kon daarbij de snelheid en de richting van de beweging aanpassen aan wat voor Mia haalbaar was.

Sinds september 2012 tot maart 2018 ‘fietsten’ Mia en Aimé zo elke dag tweemaal 10 minuten en dat telkens met de armen én met de benen. Elke dag bewogen ze zo 40 minuten.

De impact

Waar de duomobiel ontstond vanuit een fysieke nood, bleek de impact ervan eindeloos veel groter:

  1. niet alleen fysiek: Mia kon nog 18 maanden langer rechtstaan, haar spieren werden weer soepel en verkortten niet verder, haar algehele fysieke conditie was, zoals iedereen zag, goed en ze had nooit last van lig- of zitwonden, van gezwollen armen of benen.
  2. maar ook mentaal: Mia beleefde heel veel deugd aan de dagelijkse fietsbeurten die voor haar telkens verwenningsmomenten waren en het in zichzelf gekeerd zijn doorbraken. Iedereen die op bezoek kwam, zag haar opvallende gemoedsrust: ‘Want wanneer de dingen niet meer begrepen worden, moet je ze vooral laten voelen’.
  3. en als ultiem contactmiddel: samen fietsen betekende al die jaren nog samen iets kunnen doen… in alle nabijheid en betrokkenheid. Al die jaren werd er tijdens het fietsen ook samen gezongen, aanvankelijk samen, daarna door Aimé alleen.
  4. en als dienst voor elkaar: ‘ik neem je mee in mijn beweging en laat je doen wat je zelf niet meer kan…’

Dit alles is het geheim van de Duo-mobiel en van het samen-zingend-bewegen. Het is de bedoeling van Aimé dat dit geheim voor iedereen toegankelijk wordt.

Eerbetoon

Eind maart 2018 is Mia gestorven, Aimé is onlangs gestorven op 16 september 2023. Dat de duomobiel zou kunnen gebruikt worden door zoveel mogelijk mensen, zag Aimé als het ultieme eerbetoon aan zijn vrouw. Die droom wordt nu werkelijkheid want Pendulum stelt van 7 tot 9 december zijn duomobiel voor aan de wereld op de REVAbeurs in Gent .

Aimé ontving op 10 september nog Steven Dehollander van Pendulum. Het intense en warme gesprek dat ze toen hadden was voor Aimé de bekroning van hun samenwerking. ‘Het is een wonder’, zei hij aan het eind.

We willen als familie heel uitdrukkelijk Steven Dehollander bedanken omdat hij de magie van de duomobiel van Aimé meteen herkende en de filosofie achter de duomobiel verder vorm gaf. Aimé was in de wolken van het prototype dat hij nog mocht zien. Hun duomobiel draagt voortaan de naam ‘Aimé’, als erkenning voor de uitvinding van ons va en omdat zijn naam ook de kracht is achter de uitvinding en het gebruik van duomobiel. Het was en blijft een verhaal van ‘graag zien’.