Reacties

Getuigenissen

Bewegen is goed voor lichaam en geest, dat weten we allemaal…
Maar wat als het niet meer kan? Wat als bewegen plots geen automatisme meer is? Dat maken we als kinesitherapeuten jammer genoeg zo vaak mee. En dan wordt het een strijd om te activeren, te motiveren, te mobiliseren… Alle hulp is dan welkom.
Niet alleen voor ons maar bijvoorbeeld ook voor de verpleging. (Probeer maar oksels te wassen bij spastische mensen).
Aime wou helpen, ons, maar vooral zijn vrouw Mia (die door Alzheimer aan een rolstoel is gekluisterd). Dus ontwierp hij de duo-mobilisator of duo-beweeg-module. Top voor Mia maar als kine’s zien we het breder.
Want wij vertrekken steeds vanuit een holistische visie: sociaal contact, bewegen, bloedcirculatie verbeteren, spiertonificatie, anti flebitis, decubitis, oedeem, sudeck etc… Dit is toegepast in rusthuizen, revalidatiecentra, MPI’s, psychiatrische instellingen etc. waar de ene bewoner de andere kan helpen… Want een lach op een gezicht van wie plots terug kan fietsen is goud waard. Het gevoel om de ander te kunnen helpen al evenveel.
Wij zijn in elk geval therapeutisch en sociaal erg onder de indruk bij het zien van de impact van dit toestel. Hopelijk is dit het begin en geen eindpunt voor Aime zijn uitvinding.

Caroline Meert en Sofie Van Oost (Kinesisten van Mia). December 2012

De duo-mobiel is een unieke uitvinding. Het combineert verbinding tussen de mantelzorger en een persoon met dementie of met een andere beperking met beweging, beiden essentieel en verrijkend in de zorg. Als gerontoloog ben ik er  van overtuigd dat vele zorgsituaties baat zouden hebben bij een duo-mobiel. Ik zag in de zorg voor Mia zowel bij haar als bij haar echtgenoot en mantelzorger een betere gezondheidstoestand en een toename van onderling contact. Door de beweging te combineren met zingen creëerden ze nog een extra dimensie samen. De Duo-mobiel heeft me doorheen al die jaren op zo veel verschillende manieren verrast. Het is mijn hoop dat er manieren worden gevonden om deze duo-mobiel in zo veel mogelijk huiskamers en zorgkamers te krijgen, betaalbaar en toegankelijk voor iedereen.

Nele Van Schelvergem, referentiepersoon dementie en kernlid Alzheimerliga Vlaanderen regio Gent
Hadewig en Stef, reactie op artikel in De Standaard

Prachtig initiatief! Dat verdient navolging.
Daarvan zeg ik uit de grond van mijn hart: proficiat aan mr. Aimé Houbracken die de duomobiel voor zijn vrouw ontworpen heeft.

Griet

Lieve mijnheer
 
Ik ken u niet maar ik heb enorm veel bewondering voor wat u dagelijks voor uw vrouw doet.
Uw toestel is geniaal. Heel veel respect.                                                                                         

Lucie de Blauwe

Media

Het bestaan van de duomobiel werd in 2017 op verschillende manieren aan de buitenwereld bekend gemaakt. Via www.duomobiel.be is alle informatie nu voor iedereen beschikbaar.

De Standaard

24 februari 2017, Veerle Beel


Familiehulp

april 2017, Peter Catthoor


Alzheimer-Liga

juni 2017, Marcel Kumpen


Seniorennet

juli 2017, Peter Catthoor